mieren hebben ook gevoel

Wel eens zo graag jezelf willen pijpen dat je een hele maand in het jaar schuift en die naar jezelf vernoemd? *kuch* Julius Caesar *kuch*

Wel eens een gigantische fascinatie gehad met een vooralsnog onontdekt scheepswrak? Een fascinatie zo groot dat je een heel team wetenschappers op de been brengt, op zoek gaat naar genoemd gezonken schip, het roestige kreng verdomme nog vindt op de bodem van de Atlantische Oceaan en vervolgens een Hollywood blockbuster maakt over het zinken van dat schip? *kuch* James friggin’ Cameron *kuch*

Wel eens zo’n controlfreak geweest dat je vond dat de enige acteur die jouw levensverhaal kan verbeenlden, over hoe je als arbeidersjongen uit de arme buitenwijken van Detroit opklom tot één van de beste rappers aller tijden (yeah, right), jij zelf bent? En natuurlijk kan dan ook niemand anders de soundtrack leveren dan de beste rapper aller tijden (yeah, right): jij. *kuch* looking at you Marshall Mathers *kuch*

Anale seks is nu eenmaal pijnlijk. Al helemaal zonder glijmiddel. Al helemaal als mieren de ontvangende partij zijn. Je hebt in deze wereld een hele schare aan pijpzeikerds en betweters maar er is een groep mensen die de kroon spant. Wetenschappers van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology hebben ergens in hun stoffige kelder vol antieke grootvaderklokken en vergane zonnemeters een atoomklok die zo nauwkeurig is dat hij maar vier seconden zou afwijken van de echte tijd als hij vanaf de oerknal zou zijn gestart.

Dit doet natuurlijk de vraag opdoemen: wat is echte tijd? Volgens de algemene relativiteitstheorie is tijd (komtie hè!) relatief. Tijd en ruimte zijn een geheel en beiden vervormen door de enorme krachten die aan ze trekken en zwaartekracht heeft er een handje van nogal trekgevoelig te zijn. Nee, niet zoals je eerste vriendje. Meer als zijn moeder die je bij de kraag vat en op straat gooit.

De film Interstellar was als sci-fi spektakel redelijk wetenschappelijk accuraat maar helaas kan hetzelfde niet gezegd worden van onze kalenders. En daarom krijgen we er dit jaar (en toevallig kregen we dit vorig jaar ook) een seconde extra om ons leven te overdenken. Je hoort het goed. Dit jaar heb jij een seconde langer om je existentiële vraagstukken op te lossen.

Sommigen zullen dit zien als anale seks met mieren. Maar bedenk je goed dat wij mensen graag de controle houden over bepaalde zaken. En als wij nu eenmaal de controle willen houden over de tijd moeten we hier en daar een dag of een seconde ergens tussen zien te proppen. Dus als je wilt proosten op een gelukkig 2017…even wachten nog.

Zie die extra seconde trouwens ook als een cadeau voor al die eurocenten die je ter bevestiging van je bankrekening hebt gedoneerd aan allerlei shady interwebsites. Centje hier, centje daar en nooit zag je ze terug. Nou, alsjeblieft. En voor de echte nieuwsgierige aagjes onder ons: hieronder een ietwat langig maar uiterst informatief filmpje van VSauce over hoe onze aarde zich een weg baant door het universum. Dat zou dingen wel even in perspectief moeten zetten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s