Het menselijke quid pro quo

Maandag werd hij 100 jaar. De enige nog levende Nederlandse deelnemer aan de Olympische Zomerspelen van 1936 (die van Hitler). Een kleine week geleden werd Hans Maier niet om dit feit geïnterviewd in De Volkskrant, maar om zijn site humandutiesnetwork.com en het lijstje van menselijke plichten dat hij als compagnon geeft voor de universele rechten van de mens.

Kalm maar. Deze 100-jarige is niet vernuftiger met html dan jij. Op een gegeven moment ken je genoeg mensen die vaardigheden bezitten waar jij je voordeel uit kunt halen. De ontbrekende vaardigheden zijn helaas zinsbouw, spelling en een meeslepende schrijfstijl maar dat terzijde.

De lijst die Maier geeft is incompleet en staat gelukkig nog open voor discussie want ondanks een paar vanzelfsprekendheden (“ieder mens moet bereid zijn verantwoording af te leggen voor zijn daden” en “een mens moet andere mensen behandelen zoals hij zelf behandeld wil worden”) bevat het ‘boekje van Maier’ een paar opdrachten aan de mensheid die wat makkelijker gezegd zijn dan gedaan. Voorbeeldje? Jazeker.

“Ieder mens is uniek in zijn vermogen om na te denken en keuzes te maken. Het is zijn plicht om de talenten waarmee hij is geboren tot ontwikkeling te brengen om daarmee respect bij zijn medemens te verwerven.”

Het is al idioot genoeg dat helaas niet elk mens de mogelijkheden krijgt zijn talenten tot ontwikkeling te brengen maar onder geen enkel beding zou een mens zijn leven moeten lijden met het oog op een beloning van anderen in welke vorm dan ook. Respect of niet. Sommige mensen respecteren het één en niet het ander en er zijn diepgaande maatschappelijke veranderingen nodig voor de jurist en de putjesschepper elkaar ‘s ochtends een welgemeende handdruk geven.

Oké, deze was een inkomer. Maar de volgende…

“De mens heeft de plicht zijn rede en geweten niet door inname van alcohol of drugs te vertroebelen.”

Hoezo moet iemand zichzelf de pleziertjes van het leven ontnemen onder de paraplu van geestvertroebeling? Is het bovendien überhaupt wel bewezen dat drugs de geest vertroebelen? Toegegeven: van alle vrijelijk beschikbare drugs is alcohol toch wel de meest saaie en marihuana en hasj zijn vaak ook niet bevorderlijk voor een fatsoenlijke filosofische dialoog. Maar wie heeft ooit gezegd dat alle drugs het redenerend vermogen van de geest verminderen of schaden?

In onderstaande TED-talk legt journalist Graham Hancock even fijntjes uit waarom hij vindt dat geestverruimende middelen zoals paddo’s, LSD en Ayahuasca niet per definitie op de lijst van verboden middelen moeten staan.

TED zelf heeft deze presentatie van zijn site gehaald en op een blog gepost. Hancock geeft daar ook commentaar op de verbanning van zijn presentatie en de redenen die TED daartoe gaf.

In zijn boek The Doors of Perception geeft Aldous Huxley een krachtige en vernuftige inkijk op de effecten van mescaline, een stof die natuurlijk voorkomt in de Peyote cactus en die eeuwenlang door sjamanen van Noord-Amerikaanse Indianenstammen gebruikt wordt om contact te maken met wat zij de geestenwereld noemen. Niet voor niets dat Jim Morrison zijn band vernoemde naar dit schrijfsel.

Heeft de war on drugs nog niet genoeg schade aangericht? Cijfergooien heeft hier geen zin maar er zijn meerdere redenen om onze kijk op drugs en de gebruikers daarvan radicaal om te gooien. Geloof niet alles dat je wordt verteld. Kijk verder dan je neus lang is. En aanvaard dat je soms een sprookje is aangepraat dat geen enkele basis heeft. Of in ieder geval een basis die gevormd is door dwarskijkers en meeschreeuwers.

Verder niets dan lof voor de heer Maier en zijn pogingen ons een morele leidraad aan te reiken die nog zeker uitgebreid en wereldwijd aanvaard mag worden. Maar er heerst een groot stigma op geestverruimende middelen en de gebruikers daarvan en dat stigma is schadelijk voor de manier waarop wij aankijken tegen de mogelijkheden die deze stoffen onze geest bieden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s