Hot town

Wat is er mooier dan Amsterdam in de zomer? Tussen de hoge gebouwen is het benauwder dan tussen de oksels van je obese schoonmoeder. De grachten ruiken verbazingwekkend fris. Een infusie van Hongaars badhuis en Roquefort. Dat stilstaande water helpt niet veel maar je kunt er gemakkelijk een duik nemen. Cholera is makkelijk te genezen tegenwoordig.

Over de zomer fashion in de grote stad niets dan goeds. Elke man heeft een frisse polo of en t-shirt met minstens drie vaal gekleurde banden horizontaal over de borst of de bierbuik en het is al jaren niet meer raar om gewoon in je zwembroek en Havaianas op kantoor te zitten.

Dames…trek iets aan. Alsjeblieft. Er lopen kinderen naast.

Na zonneschijn komt regen en achter de zon hangt altijd wel een storm.Dus zullen we het nu hebben over Turkije?

Terwijl president Erdogan aan het voetenbaden was in Bodrum, besloot een heel klein groepje binnen het Turkse leger dat het tijd was voor verandering. Om ‘constitutionele orde, mensenrechten en vrijheid’ in het land te herstellen, reden deze jongens met tanks door de straten van Ankara en blokkeerden ze de brug over de Bosporus.

Het Turkse leger kreeg van de oprichter van de hedendaagse seculiere Turkse staat (Mustafa Kemal Atatürk) de opdracht om een oogje te houden op regeringsleiders en om ‘orde te herstellen’ in geval van nood. Militairen hebben vier keer hiervoor met succes kabinetten ontbonden en premiers weggestuurd die in hun ogen een bedreiging vormden voor het Kemalisme, de ideologie van Kemal die onder andere democratie en een scheiding van religie en staat inhoudt.

Ondanks de wellicht goede bedoelingen van het selecte groepje coup-plegers geniet Erdogan genoeg aanzien om een volledig land via FaceTime te mobiliseren. Binnen een paar uur werden de opstandige militairen opgerold, publiekelijk vernederd en geslagen door een boze meute. Soms is het moeilijk te beseffen dat we toch echt in de 21e eeuw leven.

Ondertussen zijn er ongeveer zesduizend mensen gearresteerd die volgens Erdogan met de coup te maken hebben. De helft zijn militairen. De andere helft zijn rechters. Nog een keertje goed lezen: rechters. De Turkse president roept nu oppositiepartijen om tafel om de herinvoering van de doodstraf te bespreken omdat het volk dit zouden eisen. Begint het plaatje een beetje compleet te worden?

Dit alles zou een probleem van Turkije alleen kunnen (en moeten) zijn ware het niet dat de EU in maart van dit jaar een verdrag heeft gesloten met Turkije om de ‘migrantencrisis’ het hoofd te bieden.

Turkije neemt ‘illegale’ migranten terug van de EU en dropt ze vaak net over de grens met Syrië, niet eens een vlucht terug naar land van herkomst. In ruil daarvoor neemt de EU ‘legale’ migranten (dus Syrische vluchtelingen) uit handen van Turkije. Het land krijgt geld van de EU om de grensovergang met Syrië efficiënter te maken maar in feite wordt het geld gebruikt om de grens af te sluiten. Mensen die hun eigen door oorlog verwoest land ontvluchten worden door Turkse militairen niet de grens over geholpen maar aan hun lot overgelaten in de verzengende hitte en erbarmelijke omstandigheden van geïmproviseerde kampen.

In ruil daarvoor wil Erdogan dat voor Turkse burgers (Arameeërs en Koerden worden nog steeds niet beschouwt als burgers) geen visumplicht meer geldt om naar Europese landen te reizen en dat onderhandeling over toetreding tot de EU worden versneld. De doodstraf die hij zo graag wil herinvoeren werd overigens in 2004 afgeschaft juist omdat de EU dat als een harde eis zag tot toetreding.

Hoeveel kwartjes moeten er vallen? Media hitsen de vluchtelingenkwestie op en Turkije ziet zijn kans schoon EU-toetreding door te duwen door de EU een ‘helpende hand’ te bieden. Zodra die afspraken gemaakt zijn, is een kleine, machteloze en slecht georganiseerde coup de perfecte aanleiding voor Erdogan om zijn politieke tegenstanders in het gevang te gooien en nog meer macht naar zichzelf te trekken.

Het is moeilijk te zeggen wat vooropgezet is en wat niet in zulke situaties. Maar een coup pleeg je niet door met een paar tanks door straten te rijden en een brug af te zetten. Een coup pleeg je door in één klap je tegenstanders uit te schakelen en alle macht te vergaren.

Verdomme wat is het warm in de stad.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s